Shoe4Africa: Charity-run

ImageZoals elke maand blader ik onder het genot van een bakkie thee van ’s werelds meest gelezen loopblad. Al kijkend naar verhalen over Tegla Loroupe Vredesloop, het Keniaans atletiekmuseum, Zevenheuvelenloop en Montferlandrun valt mijn blik op het artikel "een tweede leven voor loopschoenen".

In eerste instantie denk ik bij de kop van het artikel aan de grote berg schoenen die ik elke middag weer aantref naar een dag hard werken. Tweederde draag ik nog met enige regelmaat als wedstrijdschoen, als duurloopschoen, ‘baantrainingschoen’, ‘modderschoen’ of als ‘reserve-schilderschoen’. Elke schoen heeft inmiddels wel een functie gekregen. Echter op een gegeven moment liggen ze als afdankertjes dan toch ergens achterin de kast te wachten op de jaarlijkse schoonmaak. Ze worden in de handen genomen, maar naar grondig onderzoek vind je het als loper toch nog een goede schoen en zeker zonde om zomaar weg te gooien. De schoen verdient een tweede leven, toch!? Op de post naar Afrika??

Image

Al met al is dit dus niet waar het artikel over gaat. Nee, de schoenen worden versnippert en opnieuw verwerkt in allerlei soorten sport- en speelterreinen in achterstandswijken. Zeer zeker ook een goed initiatief, maar voor mij als loper toch een domper. De schoenen hebben je immers toch overal gebracht. Veel prachtige herinneringen en om ze dan door de versnipperaar te halen. Das toch even slikken.

Het verzenden van de schoenen naar Afrika….dit idee is natuurlijk niet nieuw. Al in 1995 (en mogelijk al eerder) kwam de heer Iranqhe al op het idee om honderden schoenen te sturen naar Ethiopië, Uganda en Kenia. Hij heeft inmiddels al duizenden reacties gehad. Zaterdag 16 december organiseerde Shoe4Africa in Iten Kenia een vijf kilometer race waarbij vele topatleten aan de start stonden. Dit alles voor het goede doel (Aids-problematiek in Kenia).

Image

Een aantal grote namen stonden ditmaal aan de start: Irene Kwambai, Hilda Kibet, Paul Tergat, Moses Tanui, Moses Kiptanui, Lornah Kiplagat en Selma Borst . Pauline Atodonyang liet in het vrouwengeweld uiteindelijk vele topatletes mét heuse WK-medailles achter zich. Deze 27-jarige moeder van drie kinderen traint nog niet zo lang en in de pers benadrukt ze vooral dat ze het verdiende geld voornamelijk spendeert aan haar kinderen. Met een bedrag van US$500 is ze dan ook zeer tevreden.

Bron: http://tobytanser.myphotoalbum.com

Kijk eens rond…in tijden van kerst een geschikt moment om eens wat eerder met de jaarlijkse schoonmaak te beginnen misschien?

© Redactie Loopkrant.nl