Ik heb nog nooit een wedstrijd gewonnen

ImageZaterdag 9 december: de dag van de derde editie van de Koude Polderloop. Wat had ik daar een zin in. Weer of geen weer, ik ga daar lopen!  Vijf kilometer en ik ben erg benieuwd hoe dat gaat. De laatste keer dat ik een vijf kilometerwedstrijd liep is al ruim een jaar geleden en door alle lange langzame trainingen voor de marathon in New York had ik geen idee of er nog wat snelheid in zat.

Mijn persoonlijk record van meer dan twee jaar geleden was 27:19 en ik had stiekem de hoop dit te kunnen verbeteren vandaag. Vorige week liep ik de laatste kilometers van de Montferlandrun in 28 minuten en toen had ik al tweederde erop zitten. Ik ging warm lopen met loopmaatje Fiona en oh wat voelden mijn spieren stijf en moe aan. Ik had wel stevig getraind deze week. Dat wordt niks straks dacht ik.

Image

Nadat het startschot viel heb ik Fiona wijselijk laten gaan en ben relatief gemakkelijk op weg gegaan. Natuurlijk haal je later vast wel wat mensen in. Voor de zekerheid probeerde ik wel op souplesse rustig door te lopen. Groot was dan ook de verbazing dat ik op kilometer één slechts 4:59 klokte. Snel omgerekend ’twaalf in het uur’ en voor mijn doen erg hard. Daarna ging het tempo wel iets omlaag..mede door de brug over het kanaal waar we twee keer overheen moesten. 

Image

Ondanks deze flinke beklimmingen bleef ik toch lekker doorlopen en werd niet meer ingehaald. Ik haalde zelfs nog iemand in. Alleen Fiona niet. Die bleef in het zicht: steeds 30 seconden voor mij. Vanaf de laatste kilometer probeerde ik nog wel aan te zetten maar dat deed zij natuurlijk ook met als gevolg dat we ook met een halve minuut verschil na elkaar binnenkwamen. Mijn tijd was 26:12 (een ruimschoots PR voor mij). Fiona werd uiteindelijk vierde en ik  vijfde van de 26 deelneemsters.

Maarrrrr…. ik was wel de eerste van de 40+ dames en mocht bij de prijsuitreiking op de hoogste trede staan. Dat was echt gaaf! Ik heb nog nooit met hardlopen een wedstrijd gewonnen. Nu kreeg ik bloemen en een envelopje met prijzengeld en ook nog een PR gelopen. Ik ben helemaal blij.

Image

© Astrid Beerten – Apeldoorn