Bijna weer koud!

ImageDe Koude Polderloop in Nijkerk. Lopen in een echt open vlakte, eindeloze mooie poldergezichten. Ondanks de nog wat warme winter was het toch fris. Veel gespannen gezichten van nieuwe loopfans die na vele trainingen vandaag bloednerveus zijn. Zij gaan voor het eerst voor een vijf of tien kilometer de polder in. Dat gebied met enkele boerderijen waar de wegen eindeloos lang zijn. Want je ziet het eind van de weg nooit…

De start/finish vindt zaterdag 9 december 2006 plaats op een verlaten hoek van een typisch industrieterrein op zaterdagochtend.  Er  zijn veel lopers van Loopgroep2000 verzameld, maar ook andere loopfans wisten de weg naar deze door Loopgroep2000 georganiseerde loop te vinden. De wind en de open vlakte maken dat  je direct door hebt waarom de loop de naam ‘Koude Polderloop’ heeft gekregen. Je moet er niet aan denken hoe het hier voelt zonder beschutting met vier graden kouder dan vandaag (ongeveer 9 graden).

Image

Met een speaker die via contact met de voorfietser de enkele toeschouwers op de hoogte hield werd het bij de finishlocatie gelukkig niet stil en saai. Met wel 54 deelnemers op de vijf kilometer werd eens te meer aangetoond dat een vijf kilometer lopen ook gewoon heel leuk is. Zeker in wedstrijdverband en met een klok op de finishlijn. Veel strijd waarbij uiteindelijk de mannen 40+ het wonnen van de echte mannen (én junioren). Bij de dames werd de vijf kilometer overtuigend gewonnen in een tijd ruim onder de 21 minuten. Natuurlijk wordt er nog wel eens gedacht aan Anne van Schupen die in 2005 op dit parcours de vijf en de tien kilometer won. Maar alleen wie start heeft kans op een overwining én een prachtige prijs.

Image

Speciaal voor de prijsuitreiking  is een ‘home-made’ erepodium in elkaar gezet. Een kundig werk, maar toch liet Henk Mentink (de geestelijk vader van Loopgroep2000) zich de woorden ‘Als ie het maar houdt…’ ontvallen. Bevreesd natuurlijk, want er zal toch geen rekenkundige fout bij de blokkenconstructie  zijn gemaakt. En onnodige blessures bij een prijsuitreiking wil niemand. Communicatietechnisch wellicht niet zo handig, want de prijsuitreiking bij de dames stond op punt van starten. Een van de dames die net het podium beklom hoorde deze woorden en wees Henk direct op een van de nadelen van lopen: zij was vele kilo’s kwijt!

Naast de vijf kilometer was er natuurlijk ook een tien kilometer. Hier geen grote namen aan de start, zoals bijvoorbeeld Melchior van de Pol: een lokale alleswinnaar. Een open race en ook hier vele liefhebbers van een tien kilometer vlak door de polder aan de start.

Image

Bij de evaluatie van deze loop zijn wij er als Loopkrant.nl toch nog niet uit. Waarom staat  iedereen bij de prijsuitreiking in de keuken? Zit hier een nieuw trainingsconcept achter? Hebben we een nieuwe rage (kitchen-gym) uit Amerika gemist? Is er in Nijkerk een natuurlijk verband tussen lopen en koken? Of werd in plaats van een kerstboom toch een keuken weggegeven?

© Redactie Loopkrant.nl