Van thuis uit niet gestimuleerd

ImageRonald Barends uit Boskoop is zoals hij zelf zegt een zogenaamde laatbloeier in de loopsport. Hij heeft tot aan zijn dertigste niet aan sport gedaan. "Dit werd vroeger van thuis uit niet gestimuleerd. Toen ik in 1982 in Boskoop kwam wonen heb ik een paar jaar badminton en tennis gespeeld, maar uiteindelijk gekozen voor atletiek bij AV’47 in Boskoop.

Ik heb me binnen deze atletiekvereniging aangesloten bij een leuke recreantengroep, die op donderdagavond en zaterdagochtend met elkaar lopen. Nog steeds ben ik enthousiast lid.

Op gegeven moment kom je op een punt dat het lopen lekker gaat. Je wil wat meer en ik ben dan ook wedstrijden gaan lopen. Eerst korte afstanden en in 2000 heb ik m’n eerste marathon gelopen. Dit was Amsterdam; Rotterdam, Berlijn en Londen volgden. Omdat mijn knieën het marathonlopen (en vooral het trainen) niet zo leuk meer vonden ben ik weer teruggekeerd naar de korte afstand. Ik ben fanatiek genoeg om mijn langzame marathon-tempo weer om te buigen naar een snellere tien kilometer. " Als Ronald het heeft over een korte afstand dan bedoeld hij de tien en vijftien kilometer. Voor velen al een prestatie op zich. Echter voor deze inmiddels ervaren rot in het vak een afstand die lichamelijk te overzien is.

Image

Als 54-jarige heeft hij, naast het gezellig lopen in de groep, nog steeds pittige doelen. Zijn streven is binnen enkele maanden weer onder de 45 minuten te lopen op de tien kilometer. "Begin 2006 zat ik alweer op 49 minuten. De laatste wedstrijd op deze afstand liep ik alweer in 45.28. Ik wil het Zorg- en Zekerheidcircuit (Z&Z) gebruiken om, naast de reguliere trainingen, dit streven te verwezenlijken. Dit alles natuurlijk zonder problemen en blessures.

Het gemakkelijke van het Z&Z-circuit vind ik het vooraf inschrijven voor gelijk àlle zeven lopen. Je krijgt zeven startnummers en je hoeft alleen maar je aanwezigheid te melden door middel van een handtekening op een lijst. Je kunt ook ter plekke nog inschrijven voor elke individuele loop. Dit jaar ga ik voor de derde maal van start. Elke keer weer positief over de organisatie. Het speelt zich af in de regio van Het Groene Hart in Zuid Holland. Verder zijn deze wedstrijden nog niet te druk. Dit in tegenstelling tot de Dam tot Dam-loop of de Zevenheuvelenloop.

Image

Er is wel een toenemend deelnemersaantal, maar dat is leuk. Het is positief je met anderen te mogen meten. Het grootste voordeel van deze lopen is dat je ook als trimloper rustig je eigen tempo kan lopen. Voor ieder wat wils dus." Ronald wil je tenslotte nog wat kwijt aan het grote loperslegioen? "Ik zie jullie graag 3 december bij de eerste loop van het Z&Z-circuit in Lisse of  7 januari in Leiden. De andere plaatsen zijn o.a. Uithoorn, Leiderdorp en Roelofarendsveen. Tot eind april kom je zo goed de winter door."

© Redactie Loopkrant.nl / Ronald Barends – Boskoop