Traplopen of toch nog de lift?

Image Kiezen tussen trap of lift. Dagelijks een keuze..ook voor vele lopers. Wordt het de meest voordelige extra training of wacht het gezonde gedoe toch maar weer tot de looptraining ’s avonds? Wie eenmaal definitief heeft gekozen voor de trap wil meer. Nog meer trappen of een wedstrijd traplopen.

De Nijmeegse studenten atletiekvereniging ’t Haasje bedacht eind 1988 al de traploopwedstrijd in de Erasmustoren om liftgebruikers op de trap te wijzen. Het belangrijke en overvolle zomerseizoen zit er dan voor de meeste op. Ideaal dus voor een andere uitdaging. Volgens critici kost traplopen ook nog eens meer energie dan gewoon lopen, dus een ideale voorbereiding voor het komende hardloopseizoen.

In Nederland zijn we al weer jaren bekend met trappenlopen in wedstrijdverband. Voor de Belgen is dit echter nog een heuse primeur. Halverwege oktober stond heel Antwerpen en omgeving klaar voor de allereerste KBC-Toren Run. Bedoeling is om zo snel mogelijk de 26 verdiepingen van de Boerentoren op te rennen. In totaal zo’n 479 tredes. Een grote deelname bij onze zuiderburen. Heel anders was dit afgelopen weekend in Arnhem. Op 25 november organiseerde de plaatselijke atletiekvereniging Ciko’66 wederom de welbekende trappenloop in het WTC gebouw van Arnhem. Ditmaal in samenwerking met Regardz Hospitality Group.

Image

Voor de beklimming van het WTC hoef je dus niet af te reizen naar New York. Op 5 februari dit jaar vond daar de 25e Annual Empire State Building Run-U plaats. Dit zijn de woorden waarmee de organisatie hoopte vele deelnemers aan de start te krijgen. Het viel echter vies tegen. Om klokslag 15.00 klonk het startschot. Slechts 27 deelnemers gingen deze uitdaging aan. Ondanks dat de organisatie pronkte met enorme videoschermen op het plein voor de toren. Waar live-beelden van de doorkomsten op de eerste, zevende verdieping en uiteindelijk de finish werden getoond. Het heeft echter niet mogen zijn. Weekend ervoor de Zevenheuvelenloop en het weekend erna de Montferlandrun. Onjuiste timing misschien of is Nederland niet meer zo happig?

Eind maart 2005 kwam voor velen al het treurige bericht dat er geen trappenloop meer georganiseerd werd in het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam. Voor Rotterdam zijn toch diverse andere mogelijkheden te bedenken zul je denken: De Maastoren, Hoftoren of Euromast. In Rotterdam was de reden niet zozeer het aantal deelnemers, maar eerder de beveiliging en verbouwing in het pand zelf. "De toegangspoortjes in ons kantoorpand worden deze zomer vervangen door een ander soort poortjes waardoor de doorgang voor de Trappenloopatleten zeer beperkt wordt. Tevens worden de veiligheidseisen verscherpt. Toegang en registratie van lopers en toeschouwers voor de derde etage wordt vanwege deze nieuwe eisen bijna onmogelijk." Na tien jaar viel het doek voor de NN Trappenloop. Zal Arnhem ditzelfde scenario moeten ondergaan?

Image

Voor de echte fanatiekelingen is er altijd nog de grootste Europese trappenloop met 11674 treden en een hoogteverschil van 1669m. Op 9 juni 2007 wordt in Zwitserland deze loop wederom uitgezet. Na een dertienjarige onderbreking konden ze de lopers in 2004 gelukkig maken met een trappenloop van dit kaliber. Alles is dus nog mogelijk… ook voor ons kleine kikkerlandje.

Vrijwillig traplopen is goed voor de gezondheid. Een extra training. Extra verbranding. Waar je ook bent, er is altijd wel een trap in plaats van een roltrap of lift. En het oogst bewondering, het uitspreken van de magische woorden ‘ik neem de trap’. Zeker indien je nochelant zegt ‘het zijn maar 10 verdiepingen’.

Kun je na het lezen van dit verhaal jezelf niet meer beheersen. Ben jij diegene die tijdens werktijd altijd de trap neemt en bij thuiskomst nog even stoer de trappen beklimt naar de zevende verdieping? Kun je zelfs na een pittige tempotraining jezelf niet meer in toom houden door ook die laatste passen omhoog nog even aan te zetten. Dan ben jij de ideale kandidaat voor het NK traplopen. Op 14 december 2006 kun nog deelnemen aan het NK traplopen in Nijmegen. De organisatie ligt wederom in handen van studenten atletiekvereniging ’t Haasje.

© Redactie Loopkrant.nl