Hardlopen om de plas: De Zandenplasloop

Tymen Reimerink (links)Zaterdag 11 november 2006 was alweer de derde Zandenplasloop. De hoofdafstand is tien kilometer, maar zeker ook de vijf kilometer werd heel goed bezocht. De Zandenplasloop ging dit jaar (gelukkig) goed. Nadat vorig jaar deelnemers van verschillende kanten op de finish afkwamen, hadden de vele vrijwilligers van Loopgroep 2000 dit jaar nog meer lint en verkeersbegeleiders ingezet.

Het parcours van de Zandenplasloop voert door het schitterende gebied dat bekend staat als het Zandenbos. Dit ligt tussen Nunspeet en Epe, maar dan net wat meer richting Nunspeet. Niet alleen in November mooi om te lopen, maar eigenlijk altijd. Voor vele lopers van de organiserende vereniging Loopgroep2000 was het een van de eerste echte wedstrijden. Na weken trainen, begonnen vanaf het absolute nulpunt, moest het nu gebeuren. En ja, al die zeer snel ogende lopers die ook graag meedoen imponeren dan wel…

Zoals bij iedere wedstrijd zijn alle deelnemers winnaars

Zoals bij iedere wedstrijd zijn alle deelnemers winnaars. Of je nu wel of niet helemaal gelukkig de eindstreep haalt, beter meegedaan, dan toegekeken. De hoofdprijs op de vijf kilometer werd dit jaar opgehaald door Lex Frentz uit Apeldoorn. Vorig jaar werd hij nog derde waardoor de zin om nu eens eindelijk op het bovenste schavot te staan enorm toenam. Als 40-plusser liep hij alle ‘jonkies’ met gemak naar huis. De organisatie had wederom problemen met zijn achternaam. In 2007 zal de naam Frentz wederklinken en hopelijk weer als winnaar.

Lex Frentz

Bij de dames werd als snel duidelijk dat de Vinkeveense net als bij eerdere loopjes van Loopgroep2000 wederom voor de overwinning ging. En dat bleek. Marijke Kroon liep in een soepele tred net onder de 22 minuten bij de veertig-plussers. Bij de dames onder de veertig bleek het op dat moment nog behoorlijk zwoegen. De strijd om de derde plek ging tussen de vrolijke meid in de lange rode broek en met prachtig krullend haar en de vrouwelijke webmaster van de organiserende vereniging. De laatste dame had er een jaar naar toegeleefd en behoedzaam de ‘concurrentie’ naar andere wedstrijden gestuurd. Helaas voor haar: een vierde stek en zevende overall. Natuurlijk ook prachtig, maar toch net niet op het erepodium.

Melchior van der Pol weer aan de start

Ondanks dat bij de jeugdloop nog een minimale deelname aan de start stond met onverwacht snelle tijden van o.a. Tijmen Reimerink stonden op de tien kilometer vele dames en heren aan de start. Danne Boterenbrood uit het plaatselijke Nunspeet liet aan alle mannen zien wat echt lopen is. Met een tijd bovenin de 39 zat ze niet ver achter de snelste mannen van deze middag. Onlangs een tijdje uit de running, maar gelukkig was Melchior van der Pol er weer bij. Aan de tijd te zien nog niet helemaal hersteld, maar het was dan ook wat frisjes om een supertijd eruit te knallen. Zondagochtend 12 november zal hij alweer aan de start van de RanderodeCross te Apeldoorn staan.

Vier mannen gekleed in een strakgrijze smoking

Frappant aan de tien kilometer waren zeer zeker de vier mannen gekleed in een strakgrijze smoking met reclameboodschap van de plaatselijke glashandel. Nog voor de start kwam al de opmerking:"We lopen maar één rondje mee hoor!"

Na afloop  werd het weer snel rustig en konden de vaste zaterdagwandelaars weer van het gebied in stilte genieten. Ja sommige lopers maken nu eenmaal onbewust wat geluid. Zelfs tijdens een wedstrijd is het niet stil, maar na afloop werd er toch met aanzienlijk langere dialogen gesproken als tijdens de wedstrijd.

© Redactie Loopkrant.nl