Wie stopt Selma Borst?

Selma BorstSelma Borst. Voor degene die bekend zijn met de beste Nederlandse hardloopsters geen onbekende. Of toch? Eind oktober 2006 heeft Loopkrant.nl Selma eens aan de tand gevoeld om haar geheim te ontraadselen. Want zo hard lopen wil iedereen wel. Tenminste als het er ook zo soepel uit kan zien.

Selma loopt hard. Heel hard. Een tien kilometer doet zij in 32 minuten (32.41 EK Gotenborg).  Ze werd vijfde overall bij de grootste en bekendste halve marathon van Nederland, Egmond. Selma Borst, 23 jaar oud. "Oeps zei ik 22?" Jazeker Selma, maar gelukkig wist je naast alle succes van dit jaar dat ook jij dit jaar weer ouder bent geworden en corrigeerde je jezelf direct.

Zelf wil ze vooral nog veel beter worden. Natuurlijk is Lornah (red. Lornah Kiplagat) een voorbeeld voor haar. Hardop uitspreken dat ze Lornah wel eens zal verslaan doet ze niet. Tijden van Christien Toonstra ooit halen zal al heel erg mooi zijn. Naast Lornah is het voorbeeld om zich te spiegelen natuurlijk Paula Ratcliff.  Selma is een bekende loopster, maar echt bekend ook weer niet. Selma geeft toe dat ze het soms wel verrassend vindt om te horen dat een jonger meisje haar als idool ziet. Op straat of op Schiphol is er niemand die Selma herkend. 

Image

Om eens en voor altijd misverstanden te voorkomen: Selma traint nooit met Lornah Kiplagat. Ze kent haar ook niet (persoonlijk). En ja, de vele vragen over eerste Nederlandse en de vergelijking met haar en Lornah wordt ze wel een beetje beu. Selma is (nog) geen wereldtop. Vergelijkingen van haar tijden met Lornah op persconferenties zijn zinloos en vragen wanneer ze nu Nederlands kampioen wordt en Lornah verslaat geven Selma niet de positieve energie kick. 

Momenteel (oktober 2006) is Selma aan het bijkomen van een lang en enerverend seizoen. Dit betekent ‘slechts’ zes keer per week trainen. Als straks de echte trainingen en opbouw weer start is tien keer per week gemiddeld aan trainingen. Iets wat ze graag doet.

Wedstrijden hebben ook voor Selma altijd iets speciaals. "Knallen". Een 5000m op de baan, een tien kilometer of halve marathon. Eigenlijkt maakt het niet uit. Als het maar hard gaat. Vol er egenaan. Toch is Selma altijd nog gespannen voor iedere wedstrijd. Gezonde spanning, maar toch.

Lopen is leuk. Iedere zondag in de Schoorlse duinen maakt Selma met de TDR groep gebruik van de schitterende paden voor een fantastisch vaartspel. Daarnaast geeft de  groep haar zoveel plezier dat trainen, zelfs bij heel veel per week, nooit saai wordt. Het is gewoon gezellig. Prestaties komen dan vanzelf. Doorvragen leert natuurlijk wel dat ook bij Selma prestaties zorgen voor het heerlijke gevoel dat veel hardlopen aan veel lopers geeft. Maar de TDR groep stimuleert haar enorm en dat helpt zeker mee!

Zoekend naar het geheim van de snelheid en het plezier in het lopen heeft Loopkrant.nl toch nog eens alle woorden van Selma op een rij gezet. En ja, het loopgeheim van Selma is zo mooi, tegelijk zo treffend dat je het je niet direct realiseert. Het loopgeheim van Selma zit deels besloten in haar lijfspreuk. De lijfspreuk van Selma is "Doe gewoon je ding".  Het loopgeheim van een looptalent.

© Redactie Loopkrant.nl