Een niet alledaagse loopgroep: TDR

Hugo van den BroekOp vrijdagavond 27 oktober 2006 wordt terug- en vooruitgekeken op het reilen en zeilen van een bijzondere loopgroep, TDR genaamd. TDR staat voor Team Distance Runners. Het gehele jaar, van oktober 2005 tot oktober 2006, wordt geëvalueerd. Loopkrant.nl wilde dit jaar eens van dichtbij meemaken wat nu zo speciaal is aan deze loopgroep. Onopgemerkt zijn ze niet gebleven. Tijd dus voor een nadere kennismaking met dit loperscollectief.

Voor het jaarlijkse ‘niet lopen maar luisteren’-avond is het plaatselijke buurthuis, de Blinkert in Schoorl, afgehuurd. De opkomst enorm. De zaal is tot op het laatste stoeltje gevuld. We zien atleten, véél atleten en de beste talenten uit Noord-Holland. Veel jeugdige atleten zijn vergezeld met vader, moeder, oma, opa, broers en zussen. Maar aan de sporadische sigaret die in de lobby wordt opgestoken concluderen we dat het publiek dat de weg naar de Blinkert heeft weten te vinden voor het merendeel zelf ook sport.

Tot op het laatste stoeltje gevuld

De bekendste en sterkste atleten van TDR zijn zondermeer Selma Borst, Michel Butter, Bob Winter, Tom Wiggers en natuurlijk Hugo van den Broek.  De volledige TDR selectie bestaat echter uit meer leden: 41 uitverkoren jongens en meisjes die houden van lopen en echt hard willen lopen. Passie en perfectie. Zo ook de wijze waarop deze avond werd georganiseerd. Aan alles was gedacht. 

Volgens de spreekstalmeester deze avond,  Michel Boeting (internationaal atletenmanager. Ooit gestart bij Global Sports Communications) waren er deze vrijdagavond ruim meer dan tweehonderd belangstellenden. Wederom meer dan voorgaande jaren. De geestelijk vader van TDR, hoofdcoach en dé trainer van de bekendste atleten, Guido Hartensveld, presenteerde duidelijk met veel trots de belangrijkste resultaten van het afgelopen jaar.

links Manon Kruiver rechts Michel Boeting

De prestaties liegen er niet om: vier TDR atleten op het Europees Kampioenschap veldlopen, een atleet op plaats 78 van de IAAF ranking, vele medailles op NK’s en nog veel meer finaleplaatsen. De prestaties die er echt uitspringen zijn natuurlijk de 32.41 van Selma Borst op het EK outdoor, de gouden plak van Bob Winter op het Nederlands Kampioenschap en de derde stek van Hugo van den Broek met het marathonteam tijdens de EK Outdoor.  Vooral ook bij de jeugd van TDR zit er nog wat aan te komen, gezien de vijftien finaleplaatsen op het NK junioren. Nu nog staat Machteld Mulder, als één van de nieuwe beloftes, wat zenuwachtig te giechelen bij de microfoon van Michel. Over een aantal jaren zal de ervarenheid en het zelfvertrouwen duidelijk zichtbaar zijn tijdens de kampioenschappen bij de senioren. Als deelneemster aan de WereldJeugdkampioenschappen is ze al goed bezig om dit snel te bereiken!

Bijzondere debuuttijden op de marathon van TDR atleten waren er ook: Rens Dekkers liep in Rotterdam een tijd van 2.25 in zijn eerste marathon ooit. In de slotfase nog trainingsgenoot Christian de Lie (2.26) ingehaald. Ook Christian debuteerde op de klassieke afstand. Ondanks kritische vragen van Michel Boeting "Is een derde plaats op het NK met 2.25 niet een devaluatie voor een NK-marathon?" bleef het toch gezellig in de Blinkert. Rens reageerde zoals het hoort op dit soort vragen. Niet. Gelukkig nam Wim Vervoorn het voor de jonge TDR atleten op. TDR had nu schitterende faciliteiten zoals trainingskampen en medische begeleiding. Vroeger toen Wim met zijn maten de hoogte stage op de Holterberg deed was er ook altijd al wat gezeur van deze en gene. Dus gewoon blijven lopen en de kritiek niet te serieus nemen.

Selma Borst, Bob Winter en Hugo van den Broek

De nieuwtjes deze avond waren er ook. Is 2007 internationaal het jaar van de WK outdoor. TDR is reëel. "Het WK-baan is te hoog gegrepen." Maar aangezien het doel van TDR gewoon heel helder is:"TDR wil met atleten naar de Spelen." is er een extra trainer/coach aangetrokken.

Zijn naam is Ton Baltus. Ooit goed voor 1.45 op de 800m en zelf de Spelen in Barcelona net gemist. Hij zal samen met Guido het korte afstandgeweld van TDR tot volle bloei moeten laten komen. Ondanks de ‘D’  van Distance zijn er met Bob Winter en Tom Wiggers namelijk wel degelijk ook echte middenafstandspecialisten die TDR wil behouden. De Olympische Spelen van 2008 komen voor TDR volgens eigen zeggen wellicht te vroeg, maar Guido Hartensveld is vast besloten om van TDR een succes te maken tot op nationaal en internationaal topniveau.

Image

De organisatie wordt verder versterkt. Ook de talentenpool van TDR, het jeugdplan, krijgt meer en meer vorm en structuur. Met een kern van 41 atleten is de limiet voor TDR bereikt. De wachtkamer van TDR zit overvol, maar alleen op basis van kwaliteiten zullen atleten tot de harde TDR kern worden toegelaten. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Er is alleen plaats voor atleten met dezelfde passie en gedrevenheid als de oprichter en drijvende kracht achter TDR zelf, Guido Hartensveld. 

Gezien de gezellige sfeer en de gedrevenheid van de TDR atleten, zoals Loopkrant.nl op deze avond heeft gezien, zal het grootste succes van TDR zeker nog komen.

© Redactie Loopkrant.nl