Kroondomeinloop 2006

Winand DekkerVrijdagavond 1 september was het dan eindelijk weer zover: De Kroondomeinloop 2006. Deze loop is voor de ware natuurliefhebbers en voert letterlijk dwars door het domein van de Oranjes. Al bijna 300 jaar is het bosgebied een waar eldorado om van te genieten. Voor alle loopliefhebbers is er eenmaal per jaar een unieke manier om van dit bos te genieten. Hardlopen in wedstrijdvorm. Alhoewel.. het grote genieten was niet bij iedereen direct op het gezicht af te lezen.

De Kroondomeinloop is geen massaal evenement. Dit maakt het voor de gelukkige deelnemers wellicht ook net iets aantrekkelijker. Wel was ook dit jaar de opkomst meer dan voorgaande jaren. Met bijna 150 deelnemers, verdeeld over een 10EM, 10km en een 5km was kort na de start van echte rust voor even geen sprake. Maar na een paar minuten zijn de groepen gevormd en loopt iedereen in een tempo waarvan hij/zij denkt dat hiermee het einde verantwoord gehaald kan worden.

Bijna 150 deelnemers

Supersnelle tijden en wereldberoemde top-atleten hebben we tijdens deze editie van de Kroondomeinloop niet gespot. Maar sommige lopers, zoals Winand Dekker uit Apeldoorn, deden gewoon mee om vast in het ritme van de Dam-tot-Dam loop te komen. En volgens Winand is deze loop zoveel zwaarder dan de 10EM in Noord-Holland, dat dit toch wel een geslaagde test voor hem was.

Rechts Hans Licht

Op een zeer geslaagde avond zal ook Hans Licht terugkijken. Tijdens deze vrijdagavond verbaasde hij zichzelf en toeschouwers met een zeer snelle tijd op de vijf kilometer. Een tweede plaats doet natuurlijk altijd goed, maar de vreugde bij Hans was vooral de tijd op de klok. En de wetenschap dat trainen loont.  Hans is naar eigen zeggen nooit helemaal leeg op de eindstreep, dus de concurrentie is vast gewaarschuwd. Nu weer twintig kilo lichter en nog ambiteuzer dan in zijn eerste jeugd beleefd Hans (geboren 1955) wederom weer heel veel plezier aan sporten. En dan vooral lopen.

Eerste of laatste worden, wie het parcours bij de Kroondomeinloop heeft gezien weet het: iedere finisher is een winnaar. Het heen-terug parcours is niet licht glooiend, maar heeft gewoon hele stukken echt omhoog. En dalen doet het bijna nooit.  De meest jonge supporters bij de finish hadden honger en riepen net iets te hard richting hun moeder:"Mamma is laatste!" Maar dat waren natuurlijk niet de complimenten voor de schitterende prestatie die deze sportieve moeder na 10 EM had willen horen.

Image

Enkele reacties van de passerende lopers:

  • "Ik kwam het eerste stuk niet op gang. Het leek wel alsof ik twee maanden niet had gelopen."
  • "Het keerpunt kwam eerder dan ik dacht en dat is lekker zeg! Zoef naar beneden."
  • "Voor de eerste keer een zogenaamde negative split gelopen vanavond!".
  • "Een rondje lopen is leuker, maar nu zie je wel wie er allemaal nog achter je lopen. Dan geeft een enorme kick."

Voor wie het dit jaar niet aandurfde: In 2007 zal ongetwijfeld weer een editie van de Kroondomeinloop op de agenda staan. En met bijna ieder jaar overstekende zwijnen over het parcours is een klein beetje durf wel nodig!

© Redactie Loopkrant.nl