Geen startschot, maar startontploffing

De Halve van Hoogland in Amersfoort is voor een loper die voor het eerst komt al heel bijzonderZondag 17 september 2006. De Halve van Hoogland in Amersfoort is voor een loper die voor het eerst komt al heel bijzonder. Op een groot weiland, staan naast de gebruikelijke start en finish, ook een hoop wat niet op een doorsnee loopevenement te vinden is. De nodige paardenvijgen waren er te vinden in het gras, maar ook allerlei biertenten en kermisattracties. En een kanon uit een heel ver verleden…

Dat kanon werd gebruikt in plaats van het gebruikelijke pistooltje. Deze stond vrij dicht op de start gestationeerd. Het eerste startschot voor de vijf kilometer kwam vrijwel voor iedereen onverwachts. Bijna niemand had verwacht dat het startschot een ‘startontploffing’ zou krijgen. Daarna waren de tienkilometerlopers aan de beurt. Een grappig tafereel hieraan was, dat een groot aantal lopers niet de vingers op de startknop van hun horloge hadden, maar in de oren. De knal was namelijk door de kleine afstand van loper – kanon, nogal goed te horen en te voelen. Vervolgens werden de halve marathonlopers ‘weggeknald’.

Eerder op de dag in de kleedkamers. Je kon niet spreken van kleedkamers, maar één grote tent waar de garderobe te vinden was, je kon inschrijven en wat bankjes om je om te kleden. Niks ongewoons zou je zeggen. Niets is minder waar, in die tent was de nacht ervoor, een optreden geweest van Normaal tijdens het dorpsfeest van Hoogland. Dus in deze tent, stond een zeer groot podium met alle apparatuur erop. En uiteraard, waar Normaal is, is ook bier. En dat was er ook. In bijna de gehele lengte van de tent, stonden biertaps naast elkaar en overal waren er plekken om lege bekers te deponeren. Daar moesten de lopers zich dan omkleden. Voor sommigen is dat natuurlijk “de kat op het spek binden”. Zo zag je enkele lopers die vonden dat ze het verdiend hadden, ook rustig een biertje nuttigen. Een prachtig gezicht!

Een tas gewonnen met de foto-actie!

Één nadeel was dat na de start de paden vrij smal waren. Het duurde dus lang (één kilometer) voordat er grote gaten ontstonden. Je werd dus de eerste kilometer aardig opgehouden. De finish was ook iets op aan te merken. Deze was niet geasfalteerd, maar eindigde op het weiland. Voordat je dit weiland opkwam, was er eerst nog een klim. Voor je laatste paar 100 meters is dat vrij vervelend want dat kost je nogal wat tijd.

De hele dag waren er activiteiten op datzelfde weiland: zoals een demonstratie van een aantal roofvogels, ponyrijden voor de kleintjes, etc. etc. Een evenement waar er zeer slim gebruik gemaakt is van het overkoepelende evenement: het dorpsfeest. Prima georganiseerd. Voor fietsen en auto’s was er genoeg plek.

© Ronnel Holgado – Apeldoorn