Feestelijke stemming in Berkum

Snelle Kenianen aan de startDe Salverda Berkumloop (Zwolle) op 12 september had met het warme weer veel weg van de Nijmeegse Vierdaagse. Niet vanwege de uitvallers en gewonden, maar het feestelijke parcours en de mensen langs de kant. Er heerste een feestelijke stemming in Berkum. Vanwege het mooie weer, waren er veel mensen langs het parcours. Wat wil je dan ook: de voorinschrijving was voortijdig gesloten, omdat het maximum van 1000 lopers was bereikt.

Al deze mensen namen de nodige supporters mee. De inwoners van Berkum zetten spontaan waterposten neer, waar ook gretig gebruik van werd gemaakt. Het parcours was voor een groot deel geasfalteerd. De twee afstanden van 5 km en 10 km waren voor dit parcours prima te doen. 2 Rondes van 5 km langs een weiland met nieuwsgierige koeien die op een gegeven moment de bewegingen van de massa lopers leken over te nemen. Dat was best een grappig gezicht. De koeien begonnen een beetje heen en weer te rennen.

Het mooie van dit parcours is dat op de andere weghelft weer hard wordt teruggelopen door de snelle Kenianen. Spontaan werd door veel lopers voor ze geklapt, terwijl door deze mensen gezwoegd werd in de warme septemberavond.

Ronnel Halgado

De herinnering die men kreeg was een reflecterend hesje van de sponsoren van de loop zelf. Aanvankelijk dachten ze misschien dat het al licht zou schemeren en er een hesje nodig was. Een enkeling had zichzelf ook echt in dit hesje gestoken. De mijne is verdwenen in mijn kast. Had liever een medaille gezien… Maar zoals mij dat werd geleerd: ”Een gegeven paard, mag je niet in de bek kijken”. Alhoewel, ziet er iemand een paard?

Het maximum van 1000 lopers was snel bereikt

Dit was de eerste keer ik dat deze loop heb meegedaan. Ik had er de Coopertest bij mijn eigen loopvereniging voor laten schieten. Voor mensen die van plan waren om mee te doen en zich niet meer konden inschrijven: “Schrijf je volgend jaar  in voor deze loop! Het is zeker de moeite waard!”

© Ronnel Holgado – Apeldoorn