Wilde zwijnen en herten off-the-road

Off-the-road door het bosOp zomaar een  zondag 6 augustus ergens in een bos loop je natuurlijk de kans om lopers tegen te komen. Maar veertig jaar hardloopervaring? De praat zit er bij deze groep lopers rond 10.00u al vroeg in. Verhalen over wilde zwijnen en herten die door het bos crossen passeren de revue. Annelies:"Onlangs nog met Bert om half zeven ’s ochtends het bos ingedoken. Ik ben er nog van onder de indruk. Prachtig al dat wild.".

Ze zijn echter minder te spreken over de malloten die onlangs met GPS-systeem dwars door het bos liepen. Door het bos lopen mag, maar blijf aub op de "begaanbare paden". Twee dames en een man hebben er al ruim anderhalf uur duurtraining opzitten als we ze aanspreken. Annelies is al ruim vijftien jaar aan het lopen verknocht en loopt sinds zes jaar de wat langere afstanden. Puur voor het plezier, de algehele conditie en met een kleine knipoog houdt ze ook haar PR-tjes goed in de gaten. Het meest trots is ze nog steeds over haar recordsverbeteringen op de Minimarathon in Apeldoorn, achttien kilometers omhoog en omlaag. "Elk jaar in februari loop ik deze wedstrijd weer en telkens knabbel ik er weer een minuut vanaf. Ach het is niet veel, maar gezien mijn leeftijd ben ik toch elke keer weer trots".

Van Links naarrechts: Hanneke, Annelies en Bert

Haar loopmaatje voor vandaag, Hanneke, loopt nog geen tien jaar. "Sinds twee jaar eindelijk op regelmatige basis. Daarvoor met tussenpauzes. Je kent het wel: studie, kinderen en familie. Als ik loop dan heb ik het liefst een duidelijk doel voor ogen. Dit jaar nog ga ik trainen voor de dam-tot-damloop in Amsterdam om even later in het jaar de Berenloop op Terschelling af te raffelen. Het zal me benieuwen. Ik ben nog nooit op Terschelling geweest." Hé Hanneke, drie kilometer op het strand mag je dubbel rekenen hoor!" Hanneke:"Ja, ik weet het. Helaas de organisatie niet, dus dat wordt nog wat op los zand trainen".

De dames worden vergezeld door hardloopfanaat Bert Vierhout. Ruim vijftien jaar aan het lopen. Puur voor de lol, met een klein beetje conditieonderhoud. "Records zeggen me niets. Puur voor de gezelligheid sluit ik elke training weer aan bij mijn loopgroep". Volgens Annelies weet Bert maar al te goed wat zijn records zijn. Halverwege de duurloop vertelde hij namelijk nog dat hij afgelopen vrijdag de halve marathon in Dalfsen beter had afgelegd dan alle jaren ervoor.

Met een iets roder wordend gezicht wil Bert dit graag iets exacter toelichten aan Loopkrant.nl:"Ehh, nee…het zit zo. Op de laatste dijk waaide het zo hard, waardoor ik geen extra tijdswinst kon pakken. Ten opzichte van voorgaande jaren, ondanks de extra wind, uiteindelijk net zo goed gelopen. Vorig jaar nog liepen er acht lopers achter me. Dit jaar toch zo’n dertig". Wat een visie heeft die man, die houden we er in: hoe meer mensen achter je lopen, des te beter heb je het dit jaar gedaan. Tijd doet dan niet meer terzake. Het meest trots is Bert Vierhout op zijn halve marathons. Toch twee keer onder de twee uur gekomen.

Trim Apeldoorn bestaat dit jaar 40 jaar!

Al met al weer een mooie ochtend voor deze lopende natuurliefhebbers. Heb je zelf ook eens zin om een dagje Gelderse Natuur mee te pikken dan kan dit meerdere dagen in de week. Voor krap zestig eurocent kan iedereen die wil op diverse dagen in de week aanhaken bij de grote groep van Trim Apeldoorn. Binnenkort vieren ze alweer hun veertig jarig bestaan. Zie voor meer informatie op http://www.trimapeldoorn.nl/.

© Redactie Loopkrant.nl