Wat doen schaatsers in augustus?

Spreekstalmeester Henk Borgmeijer (archief Hardloopvierdaagse 2006)Na de hitte van afgelopen weken was het nu eindelijk weer eens perfect loopweer. Traditiegetrouw is begin augustus de 1/2 marathon van Dalfsen een van de weinige loopevenementen in deze zomerperiode. Wellicht ooit georganiseerd om alle schaatsers in conditie te krijgen voor het echte (ijs)werk. De loop is nu uitgegroeid tot een evenement waar lopers uit heel Nederland op afkomen. En met spreekstalmeester van dienst Henk Borgmeijer wisten ook dit jaar lopers van Rockanje tot Alkmaar zich verzekerd van aanmoedigingen tot op de streep. 

Schaatsvereniging Stokvisdennen tekent al jaren voor de organisatie. Blikvanger op vrijdagavond 4 augustus moest natuurlijk Nederlands beste lange afstand atleet Kamiel Maase worden. Maar helaas, helaas. Op het allerlaatste moment moest Kamiel, Nederlands hoop op de marathon komende week bij het Europees Kampioenschap in Zweden verstek laten gaan. Geen zware blessure, volgens onbevestigde berichten, maar uit voorzorg durfde Kamiel het avontuur richting Dalfsen niet aan. Jammer natuurlijk voor alle loopliefhebbers die eindelijk Nederlands beste lange afstand loper weer eens van dichtbij wilden bewonderen. Maar Kamiel is vastbesloten om woensdag richting het EK in Göteborg af te reizen. En meedoen voor spek en bonen zal er niet bij zijn. Goud is het doel. Kamiel gaat niet voor het meedoen.

Melchior van de Pol (archief Hardloopvierdaagse 2006)

Sterke nationale deelname was er in Dalfsen gelukkig nog wel. Koen Raymaekers liet zien dat 21 kilometer voor hem weinig geheimen kent. Met 1.07 was hij ruim binnen voor de rest van het veld. En met de bijna 350 getrainde deelnemers die de uitdaging op de 1/2 marathon aandurfde moet je toch blijven lopen om het veld voor te blijven. Op de tien kilometer was na het wegvallen van Kamiel Maase de strijd open. Melchior van de Pol was beste Nederlander op een mooie tweede plek. Slechts een Belg wist onder de 33 minuten te komen en daarmee mocht hij zich winnaar noemen van de tien kilometer.

Nadeel van de tien kilometer was dat de snelle jongens en meisjes in volle vaart op de 1/2 marathon deelnemers stuiten. Niet echt fijn voor de lopers uit het achterveld van de 1/2 marathon en natuurlijk ook niet handig voor de op een snelle tijd weggaande tien kilometerlopers. Goed en snel zig-zag-en is niet aan iedereen gegeven. Ook in Dalfsen veel deelnemers in categorie 40+ en hoger. Bijvoorbeeld Lex Frentz die met een 7de plaats bij mannen 40 een mooie prestatie neerzette. Dit ondanks (of wellicht dankzij) slechts enkele jaren serieus trainen.

Lex Frentz (archief Bank tot Bank 2006)

De schaatsvereniging stokvisdennen, de club waar Erben Wennemars vele clubrecords heeft staan, zorgde dus ook dit jaar weer voor een mooi loopevenement. En als het op klunen aankomt bij de aankomende Elfstedentocht zullen de schaatsleden die hebben meegelopen zeker in het voordeel zijn.

© Redactie Loopkrant.nl