Lopen op de baan is niet eng!

Meer dan 7 rondenLopen is leuk. Overal en altijd.  Toch schrikt lopen op de atletiekbaan sommige loopheldinnen en helden ernstig af. Niet nodig. Zoals ook geregeld op Loopkrant.nl te lezen is doen lopers van ieder niveau mee met baanwedstrijdjes.  Geregeld heeft Loopkrant.nl afgelopen zomer ervaringen van lopers bij baanwedstrijden aan het digitale netwerk toevertrouwd.

Maar toch schrikt het lopen van een wedstrijdje op de baan af. Want ja, dat is toch alleen voor hele snelle? Van die fanaten? Nee dus.  Bij een 3000m georganiseerd door atletiekvereniging AV Veluwe uit Apeldoorn hoeft niemand zich zorgen te maken. Echt iedereen die kan lopen kan meedoen. Sterker nog dit wordt aangemoedigd, want de ervaring leert dat hoe meer lopers mee doen, hoe gezelliger zo’n baanwedstrijdje wordt.  Snelle tijden zijn van ondergeschikt belang.  Het doel is om iedereen die normaal alleen langs een atletiekbaan loopt ook eens het voordeel te geven van (hard)lopen erop.

Lopen is Leuk

Speciaal voor iedereen die normaal nooit een baanwedstrijd heeft gedaan of bijna nooit doet, is er aan het bijna officieele einde van de zomer een unieke gelegenheid.  Een 3000m op de baan. Voor echt iedereen.

Niet schrikken… Maar lopen op de baan heeft grote voordelen: Je raakt de weg niet kwijt. Je weet zeker dat de afstand klopt. En familie, vrienden, kinderen, buren kunnen je om de 400m vooruit schreeuwen.  Waar bij de officiele baanwedstrijden voor KNAU-licentiehouders wordt uitgegaan dat iedereen bekend is met het fenomeen lopen op de baan, wordt dat bij deze wedstrijd gewoon uitgelegd. Voor wie niet kan wachten: Het is dus 7 1/2 ronde lopen op de baan. Afsnijden over het veld kan wel, maar is niet de bedoeling.   Tussendoor stoppen kan wel. Maar als je na een korte wandel pauze op adem bent, mag je gewoon je race afmaken. Totdat echt iedereen de 3km heeft gehaald. 

Wandelen tussendoor mag best

Doordat je loopt met lopers van ongeveer gelijke sterkte weet je ook zeker dat je je rondjes niet aleen loopt. Bij inschrijven wordt gevraagd naar een inschatting van je eindtijd. De dames/heren bij de inschrijftafel zullen je hier graag bij helpen. Maar de tip: loop je een 5km rond de 40 minuten, gok dan op 18 minuten. Op de baan gaat nu eenmaal altijd sneller. Maar kan iedereen zelf gaan ervaren. 

Spannend is het natuurlijk wel. Hoe hard kan je nu eigenlijk lopen. 3km is te overzien. Halen zal wel leuken. Maar hoe zie je er uit als je over de finish komt. Het is toch wel een beetje lange afstand. En oja, wat doen die toppers op z’n afstand: 7 minuten?! Dus als ik een ronde doe doen de wereldtoppers er 2? Kan dat echt? Of ga je jezelf verbazen en ervaren wat een 3km op de baan is.

Ook jij kan het!

Check de links: http://www.lopersplatform.nl/ of http://www.avveluwe.nl voor meer informatie.

© Redactie Loopkrant.nl