De IJsselmeerloop: Happening om niet te missen!

Roel van Dijk’s Nachts kan het spoken: koud, wind en regen. Sommige loopwedstrijden zijn heel bijzonder. Sommige zijn zo bijzonder dat je bij het horen over zo’n evenement je direct spontaan wil aanmelden. Helaas. Bij de IJsselmeerloop is direct inschrijven geen optie. Deze schitterende loop doe je namelijk niet alleen, maar samen met je loopvrienden.

Om daadwerkelijk in te kunnen schrijven moet je eerst alle medelopers warm krijgen voor dit evenement , dan de begeleiding regelen en vervolgens pas inschrijven. En dan kan het beginnen: Trainen en tactiek bepalen. Loopgroep De Bazuin uit Almere heeft acht of tien maal de IJsselmeerloop volbracht. Meestal met een groep van tien lopers. Het was een geweldige ervaring om met de hele groep deze afstand van 380 km te overbruggen. "We hebben elke keer weer genoten tijdens het hele evenement."

De opbrengst van de IJsselmeerloop gaat volledig naar het goede doel. Er is bij de IJsselmeerloop geen vastgesteld minimum bedrag wat door ieder team opgehaald moet worden. Gewoon wat inschrijfgeld per deelnemer is voldoende om als team mee te mogen doen. Bij inschrijving kan ook worden gekozen om aan het wedstrijdklassement deel te nemen. Bij keus voor deelname aan het wedstrijdklassement mogen maximaal acht lopers meedoen. Bij deelname aan de ’toer’ omloop is het aantal deelnemers vrij te kiezen. Iedereen van de loopgroep, trainingsclub het bedrijf kan dus meedoen.

De ronde wordt natuurlijk non-stop afgelegd. Tactische overwegingen zijn ondermeer hoe te wisselen, hoe vaak te wisselen en hoe lang te lopen voor de aflossing uit de bus komt. De tips van Roel om deze loop goed en gezellig te doorstaan gaan echter nog verder. Er wordt serieus nagedacht over eten, drinken en wie wanneer hoe lang fiets. De loop is al jaren lang perfect georganiseerd. Solo-lopers kunnen helaas niet mee doen, aangezien het nu al een heel karwei is voor organisatie en politie om alle gevaarlijke kruisingen goed te bewaken. Veiligheid staat voorop.

Roel van Dijk

Een nachtje niet slapen, maar lopen rondom het IJsselmeer is een happening. Heel leuk om te doen. Iedere loper die een halve marathon kan lopen kan meedoen. Maar het blijft natuurlijk opletten. Ondanks de goede bewegwijzering zijn ook de Bazuinlopers in de beginjaren wel eens ’s nachts in een Fries dorpje aangekomen wat niet tot de route behoorde.

De IJsselmeerloop is ooit opgezet door de familie Pronk. Later hebben zij de organisatie uit handen gegeven aan een atletiekvereniging uit Purmerend. Vandaar de verplaatsing van start en finish. Nog steeds gaat de opbrengst van alle IJsselmeerlopen naar het Mappa Mondo project. Dit project van het Rode Kruis zorgt voor gezinsvervangende huizen voor kinderen van 0 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Lopen van wedstrijden is met een enorme keus aan wedstrijden wekelijks bijna een dilemma. Waar gaan we naartoe? Maar een estafetterace met de hele loopgroep is natuurlijk een ervaring op zich. Het verhoogd de teamspirit en je bent in staat om daadwerkelijk een loop van 380 kilometer te beslechten. Iets wat alleen nooit lukt. Een happening die eigenlijk iedere loper jaarlijks verdient! De organisatorische beslommeringen voor de IJsselmeerloop in oktober zijn minder erg dan voor bijvoorbeeld de Roparun. Geen minimumbedrag voor het goede doel en alles in Nederland.

Roel van Dijk

Waar de IJsselmeerloop oorspronkelijk begon in Almere is tegenwoordig de start in Purmerend. Jammer natuurlijk voor ‘ons’  lopers uit Almere, maar ook vooral omdat deelnemersaantallen van dit geweldige evenement na de verhuizing naar Purmerend de afgelopen jaren wat zijn gedaald. Tot nu. Want iedere loopgroep, team of atletiekvereniging die graag met de 2006-editie in oktober het groepsgevoel wil versterken of gewoon wat handige tips wil van een ervaringsdeskundige die vele edities van de IJsselmeerloop heeft meegelopen is welkom bij Roel van Dijk.

Roel van Dijk is als oprichter van Loopgroep De Bazuin nog altijd aktief. Op de achtergrond, want eigenlijk heeft hij het stokje overgedragen. Mensen in Almere aan het lopen krijgen en houden is nog steeds iets waar hij veel energie in steekt. Maar Roel van Dijk (geboren in 1936) is ook zelf nog altijd aktief als loper.

Loopgroep De Bazuin bestaat uit ongeveer tachtig gezellige mensen die in Almere lopen. Direct aan de IJsselmeerloop meedoen hoeft niet, pas als je een halve marathon kan lopen zal je wel vanzelf wel eens mee gaan met een estafetterace. Iedereen die in Almere wil lopen kan direct terecht bij Loopgroep De Bazuin. Zie http://www.loopgroep-debazuin.nl.

© Roel van Dijk / Redactie Loopkrant