NR 5000m Dames 40+ uit de boeken gelopen

ImageIn de zwoele zomermaanden organiseren de Utrechtse atletiekverenigingen AV Phoenix en U-Track gezamenlijk de Zomerse Track Meetings. Een 6-tal sfeervolle baanwedstrijden op de (soms bloedhete) vrijdagavond. Het publiek, supporters en atleten, wordt vanaf de grote parkeerplaats op sportpark Overvecht al welkom geheten door de enthousiaste DJ. Op de tune van ‘scatman’ worden de lopers weggeschoten voor hun rondes op de baan.

Ook deze avond (7 juli 2006) is de bekende Utrechtse sfeer duidelijk aanwezig. Dit ondanks de afwezigheid van enkele top- en subtoppers vanwege het NK atletiek dit weekend in het Olympische stadion in Amsterdam. Waar in Nederland tref je nog meer dan tien volle races op de 800m en zo’n 80 man op de 5000m? Spectaculaire en strijdlustige confrontaties tussen atleten! En dat op elk niveau.

Twan van Vastenhoven, een jonge knul van 17 uit de omgeving Haarlemmermeer, loopt op de 400m een tijd van onder de 50 seconden. Een ruime verbetering van zijn persoonlijk record. De andere lopers langs de kant kunnen alleen maar dromen van deze snelheid. De opmerking van Twan "de 800m is eigenlijk mijn beste afstand" komt dan ook hard aan bij menigeen. De 400m is echter voor iedere loper een prachtige afstand. Hoe hard je ook loopt, de verzuring in de benen komt. Of je dit nu wil of niet!

Image

Ook Roelof Upperman kent dit fenomeen. Bij toeval heeft hij deze afstand ontdekt. Als pure grap is hij ooit met een aantal loopmaten van AV Veluwe in Apeldoorn de baan op gegaan voor een rondje ‘knallen’. Voor Roelof, eerder een langeafstandloper, geen dagelijkse bezigheid. Dus hoe loop je zoiets? Na een aantal maal de 400m gelopen te hebben blijft het moeilijk om de juiste tactiek en snelheid te kiezen. Deze avond liep het volgens Roelof lekker: "De lopers in de andere banen versnelde veel te vroeg waardoor zij op de laatste 100m al verzuurd waren. Ik kreeg daardoor de kans om ze in te lopen en zelfs voorbij te lopen op het laatste rechte stuk. Heerlijk constant tempo van begin tot het eind. Ondanks dat: ahh die laatste 50m komt de verzuring toch.."

Op de 5000m, zo rond een uur of tien ’s avonds, was het deelnemersveld divers. Martin Lauret liet wederom zien hoe je een 5000m moet lopen. Bij de dames 40+ was het tot het einde spannend. Anne-Mieke van der Pol liep tussen de heren een fabuleuze wedstrijd. Het Nederlands Record op deze afstand werd dan ook finaal uit de boeken gelopen. Het record stond sinds augustus 2003 op naam van Anne van Schuppen, atlete van Cialfo uit het Gelderse Epe. Anne-Mieke knabbelde zo’n 8 seconden van de tijd af: 16:40.7. Prachtig einde van deze, wederom, goed georaniseerde atletiekavond met volop vertier voor iedereen.

Image

Hoe kun je het weekend beter beginnen óf eindigen…kom naar de Overvechtse atletiekbaan in Utrecht! In juli, augustus en september zijn de laatste 3 meetingen. Tijd voor Anne om weer eens een wedstrijdje mee te pikken? Enthousiast geworden, zie dan: http://www.run2day.nl/trackmeetings/

© Redactie Loopkrant.nl