Hardlopen op blote voeten: oerlopen

Blootvoets over het strandHet is tijd voor een andere tak van lopen: het oerlopen. Ook wel ‘Barefootrunning’ genoemd. Bij elke marathon, overal in de wereld, zie je steeds meer lopers op blote voeten deze afstand volbrengen. De meeste bekende Barefootrunner is wel Ken Bob Saxton uit Amerika. Zijn motto: I never had foot problems, I had shoe problems, I stopped wearing shoes. Now I have no problems under foot.

De belangrijkste reden, volgens Ken, dat we schoenen ‘nodig’ denken te hebben is dat we dit van jongs af aan geleerd hebben. De voeten zijn ondertussen lui geworden, hebben constante ondersteuning en bescherming nodig. We zijn er als lopers en niet-lopers verslaafd aan geraakt. Hoe heerlijk is het niet om eens met blote voeten over het strand te lopen? Zeker gezien de zomervakantie heerlijk om eens te proberen.

Als je denkt dat de kans op blessures groter is als je met schoenen loopt dan heb je het goed mis. Ken Bob’s visie hierop: "My worse, most painful, most debilitating, injuries EVER, were while running ONE SINGLE marathon with shoes. The injuries were the abrasions and blisters caused by the shoes I was wearing! The very shoes that were supposed to be protecting my feet from injury and abrasion! About a decade later, I made the mistake of trying to run another 18 miles while wearing shoes. Then there are the ankle sprains, plantar fasciitis, athlete’s foot, bunions, black toenails, etc., etc., it’s just too painful for me to think about!"

Ken Bob Saxton

Bij elke wedstrijd is het voor vele lopers elke keer weer een gedoe om die gele chip  te bevestigen op de schoen. Dit geldt voornamelijk voor de beginnende lopers die het ding voor het eerst zien. Veel gemopper gaat er aan vooraf, maar als het dan eindelijk zit dan kijken ze trots rond alsof ze de afstand al bijna volbracht hebben. Waarom moeilijk doen? ‘Barefooters’ dragen het gewoon om hun enkel Wel goed straktrekken met een tie-rip!

Mogelijk ben je na het lezen van het verhaal van Ken Bob al enthousiast geworden, maar wacht nog even met het weggooien van je nieuwste hardloopset, want rustig opbouwen is gewenst. Voornamelijk voor je familiekring, collega’s op het werk en natuurlijk je directe loopmaten! Zij zijn het immers niet gewend om je al blootvoets voorbij te zien lopen. Mogelijk is voor hen een tripje over het ’t Blôde Fuottenpaad in Friesland een leuke eerste stap. Sinds kort is er ook een blotevoetenpad in Twello geopend.

Als blootvoetloper zal het in eerste instantie óók wel wennen zijn. Naast de meest standaardreacties die je als loper al van voorbijgangers hoort, zoals "Ze hebben hem al te pakken hoor!" krijg je vast ook de volgende om je oren geworpen:"Die man loopt zonder schoenen, wat zal die een vieze voeten krijgen", "Wie heeft je schoenen gejat?" en "Gratis schoenen?" Be Prepared!

Note: alles over de Barefootrunner op http://www.runningbarefoot.org. Heb jij nog meer leuke tips voor blootvoetlopers dan lezen we dit graag.

© Redactie Loopkrant.nl