Zo gaat hardlopen niet zo comfortabel...Nu we ons bijna allemaal hebben neergelegd bij het woestijnklimaat dat over Nederland is neergedaald, is het ‘D’-woord vanuit het lopers A-B-C weer akelig actueel. Het ‘D’-woord is natuurlijk Drinken. Drinken moet. Zeker voor lopers en het hele jaar door. Vanuit de trainingsmethodieken uit de vorige eeuw weten we dat een 1/2 liter drinken na een looptraining noodzakelijk is voor goed herstel.

 ’s Winters met kou is een halve liter soms wel veel vocht om weg te krijgen. Nu in juli met 30 graden is 1/2 liter ineens een ‘maar’ een half litertje. Het gevaar van lopen en teveel vochtverlies is pijnlijk en schadelijk. Velen zullen zich de beelden van de Olympische Spelen van Los Angeles nog voor de geest kunnen halen waarin een loopster ( Gabi Andersen-Schiess uit Zwitserland) totaal van de wereld de laatste 30 meter in 175 meter wist af te leggen. Al zwalkend bereikte ze de finishstreep. In navolging van Voorthuizen besloot ook de organisatie van de loop met de meeste O’s (Wiezo Loop te Wierden) helaas dat het risico van de hitte te groot was voor de lopers. Zaterdag 22 juli hebben dus vele lopers dan toch maar weer lekker in de warmte getraind, in plaats van solidair te zijn met het besluit van de organisatie en gewoon niet te lopen.

Toch zijn er vele mogelijkheden om met hitte toch verstandig te kunnen lopen. Loopkrant.nl dook in de trainingsleer en kwam tot een top 7 van tips om aan voldoende vocht te komen tijdens het hardlopen in de warmte.

  • Vul je een 2 liter pet-fles met water en train zo niet alleen je beenspieren, maar ook het gehele bovenlijf. Om in evenwicht te blijven kan je kiezen om zelfs 2 flessen mee te nemen.
  • Zorg voor een persoonlijke haas met fiets. Echtgenoot of kinderen voldoen meestal al. Geef deze de opdracht om bij je te blijven (gezellig he, dat lopen!) tijdens de duurloop en op het afgesproken armgebaar een van de 4 bidons aan te geven. (Natuurlijk wel duidelijk maken dat de mee-fietser niet van de special geprepareerde bidons mag drinken.)
  • Koop een Fuel-Belt. Deze zijn er in vele soorten en maten, maar de beste zijn stoer, hinderen niet tijdens het lopen en hebben ruimte voor 1/2 liter vocht, eventueel verspreid over meerdere kleine flesjes. Het ding zit vaak niet, ziet er niet uit, maar is uiterst functioneel!

Fuel Belt

  • Neem geld mee en stippel een route uit langs cafetaria of pleisterplaatjes-waar-drankjes-verkocht worden. Een toevoeging dat alcoholconsumptie tijdens en vlak na het lopen niet slim is, leek Loopkrant.nl eerst overbodig, maar uit eigen ervaring zetten we het toch maar erbij. Vooral het teruglopen of verder lopen na alcohol consumptie (in de hitte) is een absolute afrader.
  • Leer je eigen buurt kennen! Met dit mooie weer zitten heel veel buurtgenoten lekker in de tuin. Normaal als je langs komt als loper word je al raar aangekeken, met dit weer zeker. Maar doe jezelf (en ook deze buurtgenoten) een plezier. Vraag om een beetje water. Uit medelijden of nieuwsgierigheid zal niemand dit weigeren. Zeker niet als je verteld dat men anders medeplichtig is aan ernstig gezondheidsleed, als jij zonder water weer verder zou moeten lopen. Een beetje zweten is wel aan te raden, en mijdt de buurman/buurvrouw bij wie je iedere avond het bier op drinkt.
  • Vul een bidon en bindt deze met stevig plakband om je middel. Lopen is al duur genoeg, het kost veel energie. Dus om geld te sparen wilden we deze tip zeker niet onthouden

Loper met bidon

  • Drink erg veel water voorafgaand aan de training. Zoveel dat je loopmaatjes het in je buik kunnen horen klotsen. Na afloop weer afvullen cq aanvullen, en met deze tip kan je zeker een uur lopen (mits geoefend)

Dankzij een nog niet door de hitte ontmoedigde loper (Erik Kuijer) is Loopkrant.nl op nog een echte need-to-know tip gewezen: De camelbelt. Dit is een drinkzak voor op de rug waarin je moeiteloos 1,5 liter vocht kwijt kan. En aangezien kamelen hier hard mee kunnen lopen, moet dat ons lopers ook geen probleem geven!

Echte mannen (en vrouwen) nemen natuurlijk geen enkele maatregel. De bikkels onder ons zullen dapper zeggen dat het in Etiopië ook droog is, dus om solidair te zijn doe je de training op de Etiopische manier. Helaas helaas. Vele snelle lopers uit Afrika danken hun loopsnelheid aan het lopen van waterput naar waterput. Met een bidon op hoofd en van die hele zware kruiken aan de armen.

Stoer is een fuel belt natuurlijk niet. Sommige atleten zullen dus alleen al hierom een van de andere tips kiezen. Zolang we in Nederland gezegend zijn met perfect drinkwater uit de kraan, we vooraf goed drinken en bidons of flesjes gebruiken kan lopen (in de warmte) nog steeds leuk zijn. Ook al ziet zo’n ‘fuel belt’ er historisch slecht uit, functioneel is het wel!

@ Redactie Loopkrant.nl