Athene flashback

ImageBijna twee jaar geleden was Athene de plaats waar de ogen van alle loopliefhebbers wereldwijd op gericht waren. Nu bijna twee jaar later deed het op TV een beetje troosteloos aan. Het materiaal als hoogspringmatten, horden en juryleden zagen er wat aangetast uit. De schitterende olympische ringen en logo’s op dit materiaal waren door zon en sneeuw niet meer zoals het was. Groot was dan ook het enthousiasme om te zien dat er toch een absoluut topveld aan lopers naar Athene was afgereisd.

Op deze maandagavond 3 juli 2006 was het contrast tussen prestaties op de baan en de sfeer in het stadion zo groot als het maar zijn kon. Het stadion was zo goed als leeg. Aan de prijs van vijf euro voor een toegangskaartje voor het inmense Olympisch stadion kon het niet liggen. Zijn de Grieken na de mythe van Kenteris dan voorgoed van de atletieksport bekeerd? Voor wie het niet meer weet: Kenteris was de absolute favoriet voor Olympisch goud op de 200 meter en zou de vlam ontsteken. Echter zoals dat wel vaker in de Griekse mythologie voorkomt: een bizar verhaal over een rit op een brommer in de bergen met zijn atletiekvriendin maakte een eind aan deze Griekse mythe.

Maar een super GrandPrix-wedstrijd in de atletiek spreekt nog altijd tot de verbeelding. De 800m bij de mannen was dus ook absoluut top. Alle wereldtoppers present.  Echter Yuri Borzakovski, het sympathieke Russische loopwonder, liet in een werkelijk fabelachtige tijd van 1.43.43 alle concurrenten zien wie vandaag de dag de beste is. Lang verschool hij zich in het achterveld. Echter of het nu taktiek, lef of pure macht is: op de laatste 100 meter kwam hij uit verloren positie om met afstand als eerste de streep over te gaan. Een beste wereldjaarprestatie op deze afstand voor de man wiens naam ‘Hazewindhond’ betekent!

Image

Loopgeweld was er ook op de 1500 meter voor vrouwen. Lange tijd was dit nummer op internationaal gebied wat minder sterk. Na het vertrek van Szabo verloor de 1500 meter ook nog eens een persoonlijkheid van formaat. Echter nu twee nieuwe Russinnen lieten zien hoe je een 1500 meter moet lopen is dit nummer weer helemaal terug op de kaart. Met een tijd van 3.56 liet Yelena Soboleva zien hoe je deze afstand loopt. De concurrentie voor het EK-goud later dit jaar in Zweden zal met angst en beven kennisnemen van deze tijd.

Nederlands looptalent was er op de steeple. Deze driekilometerrace met waterbak en hordes, die je niet om kan schoppen, was er voor de vrouwen en mannen. Miranda Boonstra liep een in voor haar ideaal veld. Hoewel ze nooit voorin te zien was, kon ze zich behoorlijk vastbijten in haar concurrentes om haar heen. En wie wil dat nu niet in een wedstrijd. Simon Vroemen liet zien dat ook hij klaar is voor een gooi naar EK-goud. Met een tijd van rond de 8.18 liet hij eens te meer zien dat je ook zonder hard te starten heel erg hard kan finishen. Ook dat is een les voor iedere loper!

Image

Komend weekend NK baanatletiek in Amsterdam. Met de toppers uit Athene. Er hoeft maar weinig te gebeuren of het Olympisch stadion van Amsterdam heeft komend weekend meer toeschouwers, die van dichtbij willen genieten van spannende wedstrijden, dan Athene deze maandag.

© Redactie Loopkrant.nl