Snelste man op aarde?!

ImageVoor voetbalfans was vrijdag 9 juni natuurlijk het lang verwachte moment eindelijk daar. De start van het WK. Maar hardlopend Nederland ging in dit eerste tropische weekend gewoon door met intervaltrainingen, duurlopen en wedstrijdjes. Wedstrijden voor die-hards waren er afgelopen weekende voldoende. 

De halve-van-Zwolle, Maastrichts Mooiste, Rijsenbergloop, Drechtstedenloop, Meeuw Jazzloop, Drechtstedenloop of één van de vele vele andere loopfeesten die dit weekend voor hardlopend Nederland werden georganiseerd.  

Nederlandse atletiektoppers waren bijna allemaal present bij de Gouden Spike in Leiden. Ook de breedtesport op atletiekgebied zegevierde dit weekend in Utrecht. Een absoluut recordaantal deelnemers die gewoon lekker het beste uit zichzelf willen halen op de baan. Het was dat het ook nog NK-masters was. Dit is een atletiekfeest voor atletiekfanaten van 40+ die gek waren (en zijn gebleven) op lopen op de baan. Goed voor Utrecht, anders zou de laatste race in Utrecht zeker niet voor 2 uur ’s nachts gelopen zijn, want iedereen (ja echt iedereen) kan en doet mee in Utrecht!.

De snelste vrouw op aarde is helaas niet de tempo-beul uit Groet, de ex-Keniaanse, de 300% Oranje-fan: Lornah Kiplagat. In New-York werd ‘onze’ Lornah Kiplagat de held van de New York Road Runners club op de door hun georganiseerde 10km. Dit door deze afgrijselijk hard (31.27) te winnen. De snelheid van duuratleten is nu eenmaal anders dan van de sprint-specialisten. Maar iedereen die zich gevechten voor de geest haalt van de laatste 400m van een marathon weet dat sprinten niet alleen maar is voorbehouden aan de specialisten. En sprinten, nadat eerst alle energie, zuurstof en souplesse uit de benen zijn gesloopt, is een specialisme dat echt anders is.

De absolute helden van de atletiek arena’s van dit moment stonden dit weekend aan de start in Gateshead. Ondanks of misschien wel dankzij ook daar hoge temperaturen liet een man de hele wereld wederom versteld staan: Asafa Powell. Deze nieuwe held van de kortste afstand wist met 9.77 seconden opnieuw zien wie de snelste loopvezels ter wereld in de benen heeft. Waarschuwing voor iedereen die normaal lekker duurloopjes doet en al blij is met 3x per week 1/2 uur de schoenen aan: Probeer dit absoluut niet na te doen. De snelheid en kracht die Powell weet te ontwikkelen op spieren, pezen en botten zal bij normale sterfelingen onhoudbaar veel pijn doen. Onherstelbare schade gegarandeerd voor wie ooit met deze snelheid loopt, maar wiens botten en pezen het gewoon niet kunnen hebben. We zijn als lopers anno 2006 bijna gewend aan snelle tijden en wereldrecords die iedere keer worden verbeterd.

Lopende door de polder zal menig loper wel eens stieken dromen met deze ‘nieuwe’ loopwijsheid ook eens zijn eigen PR uit een vorige eeuw aan te kunnen scherpen. Want als we eerlijk zijn: zo’n 3000 meter in Gateshead dit weekend laat tijden van 7.33 tot 7.37 zien voor de eerste 5 lopers. De namen van de eerste finischer klinken als de perfecte klankkleuren, de ultime ideale vierkwartsmaat van de keniaanse muziek: Eliud Kipchoge, Isaac Kiprono Songok , Mike Kipruto Kigen, Joseph Ebuya , Kiprotich Songok Boniface. Wat we zien als we de beelden bekijken is souplesse, souplesse en plezier. Geweldig in beeld gebracht door de BBC die met een soort wagentje, dat zo van een golf-court is komen afrijden, iedere gelaatsuitdrukking van de lopers bij iedereen in de huiskamer weet te krijgen. Als we beseffen hoe vaak we door deze jongens worden gedubbeld als we ze zouden uitnodigen voor een ‘coopertest’ gaat de tijd pas echt tot de verbeelding spreken.

Image

De komende weken zal het warm blijven met trainen en wedstrijdjes. Wij lopers laten ons door die paar graden temperatuurverhoging natuurlijk niet tegenhouden. Kijk deze week maar eens ’s ochtends vroeg. Veel drukker met lopers op de weg, duin of bos dan normaal. Logisch natuurlijk: ’s ochtends vroeg (voor het werk) is het nog goed te doen. Daarna lekker fit voor de rest van de dag. Natuurlijk vereist vroeg opstaan extra wilskracht. En als je dan verdoofd rond ‘half-vroeg’ deze week eens loopt, dan denk je wellicht stiekem: Volhouden, dan ga ik straks net zo snel als de Kenianen, met de kracht en Souplesse van Powell…

© Redactie Loopkrant.nl