Snel maar weer vergeten

ImageIn de tijd van het zonnige weer en de vakantiedrukte verlaten veel lopers hun woonplaats om ergens anders van hun vakantie te genieten. Natuurlijk gaan hierbij de sportschoenen in de achterbak mee. Ook Fedde Mast, afkomstig uit het Friese Heerenveen. Als master (65+) in de loopsport geniet hij van zijn vakantie in een bungalowpark in Vaassen.

Al voor vertrek in het trimboekje gekeken of op de Hoge Veluwe een loopje op de planning staat. Lopen op de Veluwe is toch heel wat anders dan op de winderige polderdijk. Al ruim 35 jaar heeft hij al diverse parcoursen onder zijn voeten voorbij zien gaan. Als lid van AV’55 heeft hij zelfs afgelopen jaren twee marathons gelopen. Met professionele begeleiding uiteindelijk in Rotterdam en een plaatselijke marathon de eindstreep gehaald. "Echter nooit weer! Wat een afstand zeg" zegt Fedde met volle overtuiging.

Ook de zevenheuvelenloop in Nijmegen is niet wereldvreemd voor deze bijzondere loper. Al veel gewend dus, maar de afstand van vandaag viel toch vies tegen. Snel vergeten zoals hij zelf zegt. Lekker op het trappetje in de schaduw analyseert hij de gelopen afstand van vandaag (17 juni 2006). Toch zo’n 16 kilometer in deze smoordende hitte. Samen met zijn vrouw geniet hij van een voedzame krentebol met jam. "Ik wist niet dat het zo zwaar was".

Zijn vrouw heeft zich al die tijd ‘vermaakt’ op het terras van AV’34 in Apeldoorn. "Tien mijl loopt Fedde normaal gesproken toch ruim binnen het anderhalf uur. Op een gegeven moment werd ik toch wat ongerust. Zeker omdat we de omgeving hier niet kennen duurde het toch erg lang. Zo jong is hij ook niet meer. Je weet nooit wat er kan gebeuren in deze warmte. De tijd doet er uiteindelijk ook niet toe. Op een gegeven moment ben ik hem toch maar tegenmoet gelopen en ik was dan ook blij om hem te zien."

Eindelijk komt de finish in zicht

Fedde zelf heeft slechts één keer een wedstrijd moeten staken. Vandaag liep het volgens Fedde zo slecht dat hij erover heeft nagedacht om deze keer wederom het strijdveld te verlaten. "Helaas wist ik de weg niet, dus ik volgende de pijlen maar. Snel maar weer vergeten.".

De krentebollen zijn op en de fietstas wordt dan ook ingeladen. De vakantiegangers starten hun terugweg richting de camping. Zo’n twaalf kilometer fietsen richting Vaassen om daar verder te genieten van hun vakantie. Later in de week op naar Heerenveen met een loopervaring rijker.

© Redactie Loopkrant.nl