Ontspanning naast een druk “ander” leven

ImageSinds begin 2000 zijn Alie en Henk Mentink de spil achter Loopgroep 2000, een regionele loopgroep. Wij zochten ze op en stelden ze een aantal ‘kritische’ vragen.

Wat is jullie mooiste loopervaring?
Alie: Mijn eerste marathon in Rotterdam waarbij ik moeizaam maar toch de finish haalde. Volgend jaar wil ik weer meedoen. 

Henk: Tijdens de halve marathon in Egmond (1981). De eerste tien kilometer liep ik voorop. Omdat ik niet precies de route wist liet ik me terugzakken. ’s avonds kwam mijn koppositie uitgebreid in beeld op TV en Alie zei: had maar doorgelopen! Ik werd uiteindelijk vierde.

Wat is jullie doel binnen het fenomeen ‘hardlopen’?
Ons huidige doel is een groot aantal mensen aan het bewegen te krijgen en ontspanning te brengen naast een druk "ander" leven. De perfecte en sportieve sfeer is belangrijk.

Wanneer en hoe kwamen jullie op het idee om een loopgroep op te starten?
In 1997 kwam Henk thuis te zitten na een auto-ongeval. Na uitgebreide revalidatie besloot hij in 2000 iets voor zichzelf te gaan doen wat beter was dan achter de geraniums zitten. Na een mislukte poging in Zeewolde zijn we in 2003 met de regionale Loopgroep 2000 begonnen op veel plaatsen in Noord-West Gelderland en Flevoland. Nu ook in Zeist, dus Midden Nederland. Vooral de cursus: Na acht weken vijf km hardlopen in een ongedwongen sfeer met een perfecte opbouw met een leuke groep heeft veel nieuwe lopers opgeleverd. Ook de proeflessen Nordic Walking geeft veel ledenwinst. Soms groepen van vijftig tot honderd personen! De Nordic Walking uitjes voor bedrijven, buurtfeesten, familiedag en verenigingen loopt hardstikke goed en de mensen zijn erg enthousiast.

Links Alie Mentink en rechts Henk Mentink

Door diverse hardlopers wordt geroepen dat jullie de grootste ongedwongen loopgroep in Nederland zijn. Hoe voelt dit?
Vooral ook door de toevoeging van Nordic Walking hebben we een stormachtige groei doorgemaakt met een ledental wat dit jaar de 1000 leden ruimschoots zal overschrijden. De grootste loopgroep van Nederland voelt goed maar het geeft ook druk. Organisatorisch komt er veel bij kijken wat nogal eens wordt onderschat. Vooral de website die belangeloos is opgezet draagt een grote steen bij aan het succes. Ook een dertigtal (assistent-)trainers en een viertal administratief medewerkers maken loopgroep 2000 compleet alsmede de sponsoren.

Onlangs hebben een aantal van jullie lopers deelgenomen aan de halve marathon in Zwolle. In de media staat dat veel lopers zijn uitgevallen? Wat is jullie visie op het deelnemen aan wedstrijden in warme omstandigheden?
Goede voorlichting van de organisatie Meer drankposten (bijv. elke 2,5 km). Tevens extra artsen en vepleegkundigen inschakelen voor goed advies aan de deelnemers. Lopers ook verplichten om met hartslagmeters te lopen. Deze meter kan veel ellende voorkomen.

Met wie zouden jullie nog een keer willen trainen?
Met de "toppers" Joling, Gordon en Froger. Zij gaan ieder jaar  trainen voor de marathon van New York.

Wat wil jullie nog aan andere lopers meegeven?
Vindt vooral ontspanning in het hardlopen of Nordic Walking. Lopen met een hartslagmeter en met verstand. Eigen of die van de trainer.

Redactie: Voor iedereen die na het lezen van dit verhaal enthousiast is geworden en ook eens wil lopen of Nordic’en met een van de groepen van Henk en Alie kan voor meer informatie terecht op de website van Loopgroep2000: http://www.loopgroep2000.nl

© Redactie Loopkrant.nl