Global Athletics Nijmegen

ImageNijmegen organiseert al een aantal jaar een echte atletiekwedstrijd voor de snelle (en snelste) hardloopcracks in Nederland. Het geinige van deze wedstrijd is dat binnen een redelijk korte tijd je als toeschouwer iedereen die echt kan lopen in Nederland (én België) ziet. De 2006-editie werd geteisterd door slecht weer en veel vakantiefiles, maar toch vonden de die-hards de weg richting Brakkestein. Prima baan en in de buurt plek zat om je blik voor iemands deur te zetten. Die ene keer in het jaar moet toch kunnen.

Het werd deze keer de avond van Dennis Licht en Bram Som. Dennis is al een paar jaar zeer serieus bezig om zich te ontwikkelen tot loper van wereldformaat. De wil en souplesse van Dennis was dan ook schitterend om te zien. Strijd tot op de streep. Dit is wat wedstrijdkijken leuk maakt. Dennis tussen een paar Keniaanse jongens die wat onwennig ala ‘Groeten terug’ een kijkje kwamen nemen op een heuse atletiekbaan. Een eindtijd van Dennis van rond de 3.41 is zeker voor een eerste test niet gek. Het is te hopen voor atletiekminded Nederland dat Dennis de stap richting 3.35 tijden gaat maken.

Races op de 1500m zijn internationaal namelijk vaak of spijkerhard vanaf het begin of gaan vanuit een veredelde trimloop tot 1000m ineens ontploffen tot een supergevecht waarbij alleen de allersnelste (en slimste) een plek bij de eerste drie weten te bemachtigen. Voor iedereen die het wel eens heeft geprobeerd een 1500m en voor degene die niet weten hoe hard het echt gaat: Om mee te kunnen op wereldniveau dien je de eerste kilometer relaxed in 2.20 minuut te kunnen doorstaan. De laatste 500 meter begint dan het feest der verzuring pas echt.

Trouwens de echte 1500m cracks hebben een gigantisch uithoudingsvermogen en wil je vaak ook nog wel eens een 5000m zien doen. Souplesse is zeker bij de 1500m het toverwoord. Gelukkig beseft de organisatie van de Globalwedstrijd in Nijmegen dat strijd tussen Nederlanders, Belgen en een enkele Keniaan het publiek meer aanspreekt dan een solorace van een enkele Afrikaan, die de rest van het veld vervolgens als ‘ veredelde’  trimmers wegzet. De kenners langs de kant weten gelukkig wel beter.

Naast Dennis Licht en Bram Som (die een sterke wedstrijd liep) vielen de Nederlandse vrouwen gewoonweg tegen. Geen tijden om te vermelden en dat doen we hier dus vooral ook niet. Gelukkig straalt het plezier er bij de (vaak jonge) dames wel vanaf, dus in de toekomst komt het zeker goed.

©Redactie Loopkrant.nl