Looplocatie: Vlieland

ImageLoopkrant.nl is in augustus afgereisd naar een unieke looplocatie in Nederland. Ditmaal het waddeneiland Vlieland. Gewoon om eens te ervaren hoe lopen op deze unieke Nederlandse locatie is. En inderdaad: Prachtig zandstrand, heerlijke (eindeloze) schelpenpaden door de duinen, pittige bosroutes en verbluffende vergezichten.

Bijna iedereen zal op Vlieland verblijven in of rondom het dorp Oost-Vlieland. Direct het enige  dorp op het eiland. Een sportzaak ontbreekt, maar als je gaat om te lopen heb je de loopspullen natuurlijk bij je.

De route om te lopen is richting het Posthuys. Het Posthuys was vroeger de schakel voor het postverkeer tussen Vlieland en de stad Amsterdam. Tegenwoordig is Het Posthuys een restaurant en een prima stop tijdens de fietstocht of voor ons lopers een ‘waterbijvulstop’. Vanuit het dorp Oost-Vlieland ruim acht kilometer heen. Over schitterend mooie lange kronkelige schelpenpaden die overigens niet geheel vlak lopen passeer je achtereenvolgens de bekende cranberryvelden, ‘Pad van 30’, ‘Pad van 20’ en uiteindelijk ‘Pad van 6’.  Uit het niets duikt dan uiteindelijk het Posthuys op. Als je geluk hebt zit het terras bomvol en kun je een prachtige ereronde over het erf maken en met een knipoog naar de chauffeur van de Vliehors Expres je weg eventueel direct vervolgen. Voor wie 8km duurloop genoeg vindt, neemt hier de bus terug. De die-hards vervolgen de route terug natuurlijk via het strand.  Dit betekent over het Pad van 6. Pad van 6 dankt zijn naam trouwens aan het feit dat het op het strand uitkomt bij dam nr. 6. Voor wie echt de 8km terug over het strand te veel wordt kan natuurlijk altijd hopen op een lift van de Vliehors Expres.

Image

Een kort klimmetje over de laatste duin door het losse zand en je waant je in een compleet andere wereld. De wereld van ‘wind in de rug’, een uitgestorven stuk strand en kwallen die je moet ontwijken. 8km perfect strand, voor jouw alleen! Goed kijken waar je je voeten neerzet is dan ook van groot belang. Een ongewenst slippertje is zo gemaakt. Onderweg is de kans groot dat je wordt ingehaald door de truck, volgeladen met toeristen, die met de afdruk van de banden een heel spoor aan poezië op het strand achterlaat: "Breng gedachten vol verlangen naar het lege stille strand. Schrijf ze duizend stille malen tussen duizend korrels zand". Ruim zestien kilometer later, de dammen tellend tot aan dam 30, kun je dan eindelijk je schoenen uitstampen en ontdoen van het Vlielandse zand. Nagenieten in de enige echte strandtent op Vlieland Het BadHuys is dan ook echt een must.

Image

Naast de looproute richting het Posthuys is een training rondom het bos van de vuurtoren van Vlieland zeker de moeite waard. Deze toren vind je op de Vuurboetsduin, waar je na even klimmen een geweldig uitzicht hebt over de Waddenzee en de Noordzee. Door het volgen van de gele route wordt elke loper er op natuurlijke wijze naartoe geleidt. Makkelijk zal het niet gaan, echt aanpoten dus. Vandaar ook de naam ‘Aanpootroute’. Heeft de klim uiteindelijk zijn tol geëist dan kun je altijd via het smalle Dievenpaadje naar beneden de route van 5.5 kilometer iets inkorten.  

Image

Begin februari 2006 zijn op het strand van Terschelling duizenden sportschoenen aangespoeld. Ook Vlieland heeft hier klaarblijkelijk van kunnen profiteren. Niet dat we zoveel Vlielanders zelf zagen rondrennen, maar wel dat we in de gezellige Dorpsstraat voor nog geen 5 euro een setje schoenen konden aanschaffen. Nu nog ‘even’ de juiste linker- en rechterschoen bij elkaar zoeken…

Wat betreft de overnachting…voor ieder wat wils. Van ultieme verwennerij in het viersterren strandhotel Seeduyn, luieren in een familiepension in de Dorpsstraat, helemaal op jezelf in één van de vele vakantiehuisjes tot kamperen op de zeer kindvriendelijke camping Stortemelk. Voor de echte natuurliefhebbers is het ook mogelijk om op natuurcamping ‘Lange Paal’ te slapen.

Image

Aan voeding en drank geen gebrek op dit schone eiland. Aanraders zijn: Het Badhuis aan de noordzeezijde met een romantisch ondergaande zon,  ontspannen en gezellig aan de bar hangend een happie eten kan in het restaurant van camping Stortermelk, veerbootje kijken onder genot van een ciabatta Zalm bij ’t Geuzennest. De liefhebbers van de fastfoodketens McDonalds en Pizzahut moeten we echter teleurstellen. Deze hebben we op het eiland niet kunnen vinden. Maar met een keus uit wel twee (!) tradionele Vlielandse frietkotten in de dorpstraat van Oost-Vlieland  is aan de lekkere honger van de kinderen ook te voldoen.  

Een hele rugzak vol sportdrank en extra vitamines is ook niet nodig. Laat die maar vrolijk thuis!  De plaatselijke supermarkt heeft alles wat je maar wensen kunt. Zelfs zacht toiletpapier voor de plotselinge ‘noodstop’ tijdens een tempotraining. Vlieland het ideale loopeiland!

© Redactie Loopkrant.nl